Δελτία τύπου
 

Παρουσίαση του Βιβλίου "Αναψηλαφώντας το Μέλλον της Ευρώπης"
24/05/2021
Το Europe Direct Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κοινωνικών & Πολιτικών Θεσμών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διοργανώνει Παρουσίαση του Βιβλίου "Αναψηλαφώντας το Μέλλον της Ευρώπης - Μια δημόσια συζήτηση για τη νέα ευκαιρία υλοποίησης του ευρωπαϊκού οράματος", σε Επιμέλεια των Π. Γρηγορίου και Μ. Γερούλια, Εκδόσεις Ευρασία, Αθήνα (2021) και με την ευκαιρία της Έναρξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Η Παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 31 Μαϊου 2021 και ώρα 18.00 μέσω LIVE στο Κανάλι του Europe Direct Βορείου Αιγαίου στο YouTube. Συζητούν οι :
  • Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
  • Κλημεντίνη Διακομανώλη, ομάδα Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
  • Παναγιώτης Χριστόφας, Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού, Βιομηχανίας και Ενέργειας Βορείου Αιγαίου
  • Σωτήρης Χτούρης, Καθηγητής, Τμήματος Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • Παναγιώτης Γρηγορίου, Καθηγητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών, Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντής Europe Direct Βορείου Αιγαίου


Την συζήτηση θα συντονίσει η Δημοσιογράφος Εύα Μπούρα

Σύνδεσμος Παρακολούθησης στο YouTube https://youtu.be/8HYUxDbX-SQ

Παρουσίαση του Βιβλίου Αναψηλαφώντας το Μέλλον της Ευρώπης


Παρουσίαση του Βιβλίου Αναψηλαφώντας το Μέλλον της Ευρώπης


40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες
19/03/2021

Το Εργαστήριο Κοινωνικών & Πολιτικών Θεσμών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του και ενόψει των 40 χρόνων που συμπληρώνονται από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, διοργανώνει ένα διήμερο διαδικτυακό Συμπόσιο, σε συνεργασία με το Europe Direct Βορείου Αιγαίου με θέμα:

“40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες’’.

Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 26 & Σάββατο 27 Μαρτίου 2021, μέσω της πλατφόρμας του Zoom και μέσω Live στο Κανάλι μας στο YouTube.
Το συμπόσιο θα απαρτίζεται από τρεις θεματικούς κύκλους κάθε ημέρα, με διαφορετική θεματολογία, γύρω από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες/ Ένωση.

Στο συμπόσιο έχουν προσκληθεί για να συμμετάσχουν, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ακαδημαϊκοί, ερευνητές κλπ.

Η συγκεκριμένη δράση έχει ως σκοπό να προβάλει τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στην Ελλάδα μετά το 1981 καθώς και να δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αποτυπώσουν την σημερινή θέση της Ελλάδας απέναντι στο ενωσιακό γίγνεσθαι και στις μελλοντικές προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Δηλώστε συμμετοχή μέσω της παρακάτω φόρμας ώστε να λάβετε τον σύνδεσμο της σύνδεσης https://forms.gle/YKfUQkJwqixbNLor6

Κανάλι στο YouTube EDIC North Aegean

Για περισσότερες πληροφορίες βρείτε μας στα Social Media


40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες


Πρόγραμμα Συμποσίου: ΠρόγραμμαΣυμποσίου26-27Μαρτίου.pdf

Το νέο σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση και το Άσυλο
16/11/2020

Το Εργαστήριο Κοινωνικών & Πολιτικών Θεσμών του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Europe Direct Βορείου Αιγαίου και τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, διοργάνωσαν την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 18.00, Διαδικτυακή Συζήτηση με θέμα: «Το νέο σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».

Ομιλητές της συζήτησης ήταν οι εξής:

  • Μαρία Ντανιέλλα Μαρούδα, Επ. Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου (Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο), Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης
  • Καθηγητής Στέλιος Περράκης, Κοσμήτορας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Νεάπολις, Πάφος, πρ. Πρέσβης Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης
  • Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Διευθυντής Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα
  • Αριστείδης Ψαράς, DG HOME, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικών & Πολιτικών Θεσμών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Europe Direct Βορείου Αιγαίου, καθηγητής Πάνος Γρηγορίου.

Οι ομιλητές συζήτησαν αναφορικά με το φαινόμενο της μετανάστευσης και πως αυτό θα αναδιαμορφωθεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την ψήφιση του Νέου Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο. Επιπλέον, έγινε από τον κ. Ψαρρά μια παρουσίαση του Νέο Συμφώνου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν σχετικά με το τι περιλαμβάνει το νέο σύμφωνο και ποιες αλλαγές θα φέρει στο μεταναστευτικό.

Η συζήτηση είχε μεγάλη επιτυχία, κάτι που κατέστη προφανές από τον αριθμό των συμμετεχόντων, οι οποίοι έφτασαν τους 300 και προέρχονταν από διαφορετικά περιβάλλοντα (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, εργαζόμενοι σε δομές προσφύγων, εργαζόμενοι της μετανάστευσης και του ασύλου, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, στρατιωτικοί, δικηγόροι). Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, καθ’ όλη την διάρκεια της συζήτησης να στέλνουν ερωτήματα προς του ομιλητές, τα οποία απαντήθηκαν στο τέλος.

Ευχαριστούμε πολύ τους ομιλητές μας που αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας και συμμετείχαν στην συζήτηση, αλλά και τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και τα ερωτήματά τους.

Το νέο σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση και το Άσυλο